Wat is het Semantisch Web?

Het semantisch web is een toevoeging aan het gewone internet zoals we dat kennen – met tekst en media die wij als mens kunnen lezen en bekijken. Het semantische web, voegt daar iets aan toe: betekenis. En wel betekenis die is gestructureerd en leesbaar is door een computer.

Dat vergt enige toelichting…

Een paar begrippen uit de semantiek:

Ontologie & gestructureerde informatie

Computers zijn goed met tabellen en indexen (verwijzingen). Alle informatie die in een (aantal) tabellen past, noemen we wel gestructureerde informatie. Rijtjes gegevens (‘records’) netjes in kolommen verdeeld. Voorbeelden zijn contact- & adresgegevens, lesroosters etc.

Een set van tabellen wordt meestal een database genoemd en de beschrijving van de tabellen het gegevens- of informatiemodel of ontologie.

RDF/XML

Een taal (methode) om semantische gegevens vast te leggen is RDF/XML; Twee internet standaarden.

Wat doet RDF?

RDF is een acroniem voor Resource Description Framework – een internet standaard om kennis (informatie) vast te leggen. Dat vastleggen gebeurt met statements – best vertaald als verklaringen of declaraties. Het werkt een beetje zoals bij ontleding van taal:

Onderwerp – gezegde – lijdend voorwerp

Of in het engels:

Subject – verb – object

Het gezegde (verb) wordt ook property (relatie – eigenschap) genoemd. Het legt een bepaald soort relatie tussen onderwerp en lijdend voorwerp. Deze declaraties worden ook wel triples genoemd; ze zijn altijd met zijn drieën.

En dat is alles! Ingewikkeldere zinnen bestaan niet in RDF.

Het wordt inzichtelijker met een voorbeeld:

Ik woon in een huis.

Onderwerp: Ik
Gezegde: woon (in)
Lijdend voorwerp: een huis.

Wat doet XML?

XML is een formele taal die wel wat lijkt op HTML, waarin de gewone internetpagina’s zijn geschreven en opgemaakt. XML wordt vooral gebruikt om informatie te structureren. Een stukje uitleg (geleend van: webdesign gids) over de toepassing van XML:

Met XML kunnen gegevens op een gestructureerde manier vastgelegd worden. De indeling die daarbij gebruikt wordt, maakt, dat de gegevens zowel door de mens als door een machine te begrijpen zijn.

XML wordt steeds meer gebruikt om gegevens via het net te versturen of uit te wisselen. Een populair voorbeeld hiervan is RSS.

Een voorbeeld van een in XML ingedeeld bestand is:

<?xml version=”1.0″ encoding=”ISO-8859-1″?>
<boekenlijst name=”webdesign”>
<boek>
<titel>Webdesign</titel>
<subtitel>Van concept tot realisatie</subtitel>
<auteur>Hedwig van Groenendaal</auteur>
<isbn>9039524963</isbn>
</boek>
<boek>
<titel>Fuctioneel webdesign</titel>
<subtitel>De kracht van eenvoud</subtitel>
<auteur>Harman Nielsen</auteur>
<isbn>9043003832</isbn>
</boek>
</boekenlijst>

Semantische Wiki

Een Semantische Wiki is een ‘gewone’ wiki waaraan iets is toegevoegd. Je kunt op iedere pagina ook gestructureerde informatie opslaan. Gezamenlijk vormt deze Semantische informatie dan een kennis-database (ook wel triple store genoemd).

Meer informatie:

Als je 6 minuten hebt (en engels snapt), dan is dit een interessant YouTube filmpje over Semantic Web:

 

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *